Jedinečný rómsky cintorín sa nachádza pri rómskej osade Podskalka v Humennom

31.07.2005 Humenné

Podskalka/ Humenné 31. júla (TASR) - Slovenskou, ale aj európskou raritou je rómsky cintorín, ktorý sa nachádza v rómskej osade Podskalka v Humennom. Podľa t...
Podskalka/ Humenné 31. júla (TASR) - Slovenskou, ale aj európskou raritou je rómsky cintorín, ktorý sa nachádza v rómskej osade Podskalka v Humennom. Podľa tamojšieho vajdu Róberta Kaša nikde na Slovensku v meste či osade, nemajú Rómovia svoje vlastné pohrebisko.

Na unikátnom cintoríne s najmenej 5-tisíc hrobmi sú výlučne pochovaní iba Rómovia z Poskalky. O dlhej existencii cintorína a samotnej osady, ktorá patrí k najstarším na Slovensku, svedčí napríklad hrob z roku 1868. \"Je to z prvých osád, ktoré v rámci Československa vznikli, traduje sa tiež 1840-1845, \" uviedol dnes pre TASR Kašo.
Cintorín je v súčasnosti bez oplotenia, v uplynulých rokoch sa na ňom podpísala ruka vandalov. Hroby zdobia úplne jednoduché drevené kríže, niektoré majú moderné mramorové náhrobky. Nelemujú ich cestičky, skôr tráva, burina, kríky a stromy. Ako tvrdí Kašo, už vlani začali s čistením cintorína, na ktorom sa podieľali ľudia v rámci aktivačných prác. \"V minulosti bol u Rómov taký zvyk, že ak niekto zomrel, tak v blízkosti pochovaného posadili strom - hrušku, lipu a pod. Po odstránení krovín a stromov objavíme určite nové hroby, \" doplnil vajda. Rómovia však žiadajú, aby cintorín zobrala humenská samospráva do svojej správy.
Cintorín na Podskalke však nie je oficiálnym pohrebiskom a nemá vysporiadané vlastnícke vzťahy. \"Mesto má záujem, ale je tam majetkový problém, do ktorého, aj keď sme sa snažili vstúpiť, nie je možné vyriešiť, pretože pozemky, na ktorých cintorín je umiestnený, patria urbárskej spoločnoti, ktorá nemá právnu subjektivitu, a všetci nie sú ochotní dať súhlas. Ale máme informácie, že spoločenstvo vyvíja úsilie, aby získali právnu subjektivitu, \" konštatoval prednosta Mestského úradu v Humennom Anton Klamár.
 

Vyberte región